Канелени рулца



Рецептата за тези канелени рулца се зароди първо в главата ми. След това известно време прекарах в търсене на хубава рецепта, защото нямах търпение да си хапна нещо тестяно, канелено и сочно. И понеже такова нещо не открих, реших да седна и да напиша рецепта, която да включва всички неща, които искам да присъстват в кифличките. Написах я. Започнах с опитите и се получи съвършена от първия път. Може би е късмет, а може би ще се окаже, че наистина ми се отдава това нещо със сладкарството. Едно е сигурно - колкото и да съм изморена, винаги когато приготвям нещо сладко или тестяно, го правя с много любов и желание. 
Стига приказки, днес героят са рулцата, така че, запретвайте ръкави!

Необходими продукти:

За тестото:
450 гр брашно
3 гр суха мая
300 гр прясно мляко
75 гр захар
60 гр масло
1 ч.л. канела

За плънката:
1 средно голяма ябълка
100 гр захар
60 гр масло
шепа стафиди
шепа орехи
канела

1 яйце за намазване
ванилена захар 

Начин на приготвяне:

Първо си затопляме млякото и разтваряме маята в него. Добавяме си захарта и канелата. След това си прибавяме и брашното и си заместваме тестото. Маслото прибавяме на кубчета и измесваме, докато се усвои маслото. Намазняваме си купа и поставяме тестото в нея, като повърхността му също се намазва с мазнина и се оставя на топло за около 40 минути.
През това време си приготвяме плънката. За плънката маслото трябва да е меко/полутечно. Настъргваме си ябълката, прибавяме си натрошени или нарязани на ситно орехи (не ги смилайте, за да се усещат парченцата орехчета). Прибавяме си и всички останали съставки, разбъркваме всичко и оставаме настрани.
Готовото тесто разточваме на правоъгълник и намазваме половината с плънката. Другата част прегъваме на две и режем на лентички. Всяка лентичка се навива на розичка/рулце. Аз ги завивам на нещо като възелче и подпъхвам двата края. Могат и да се навият и поставят във форма за мъфини. Също биха изглеждали добре. Оставяме ги за още около 10 мин да втасат. Мажем ги с разбито яйце и поръсваме с ванилова захар (може да се замени с бяла или кафява захар). Печем на 180 градуса за около 8-10 минути до приятен загар.



Коментари