Торта с фондан



Винаги съм се възхищавала на хората, които правят торти с фондан. За мен това е цяло изкуство и бях наясно, че изисква време, търпение и сръчност. За последното не знам дали го притежавам, но се постарах доста. Знаех, че някой ден ще се опитам да направя моя си торта с фондан, но все не намирах повод или пък се спирах на друга рецепта за торта, когато е имало такъв. Като цяло вкъщи не сме много фенове на вкуса на фондана, но пък е страшно ефектен и променя цялата визия на тортата, затова и се заех с това предизвикателство, когато имах повод. А именно поводът беше навършването на 6 месеца на моето момче.


Необходими продукти:

готови блатове - аз използвах кръгли блатове, 4 на брой

За фондана:

10 гр. желатин на прах
62 гр. студена вода
125 мл. глюкоза
15 мл. глицерин
ванилия
800-900 гр. пудра захар
течна боя за оцветяване
нишесте за поръсване на работния плот

За крема: 

500 гр. маскарпоне
200 гр. течна сладкарска сметана
150 гр. захар
ванилия
сладко от вишни

За масления крем:

100 гр. масло
1 ч.л. ванилия
4 ч.ч. пудра захар
2 с.л. прясно мляко

Тъй като тази торта изисква доста време докато стегне е хубаво да си разпределим предварително добре времето. Аз лично започнах  крема за тортата, след това направих масления крем и накрая фондана. Украсата оставих чак за следващия ден, за да съм сигурна, че всичко е стегнало и отпочинало добре. 

Първо си правим крема за тортата, който е много лесен. Смесваме маскарпонето заедно със захарта и ванилията и разбиваме с миксер. В отделна купа разбиваме сметаната докато се сгъсти. След това прибавяме сметаната към маскарпонето и отново разбиваме за кратко. Накрая добавяме сладкото от вишни - аз използвах количесто на око и вкус. Разбира се, може да използвате всякакъв вкус сладко, аз избрах вишни, защото вкуса му контрастира със сладостта на другите съставки и повярвайте ми получи се чудесно. След като крема ни е готов, започваме да сглобяваме тортата. Редим блат - крем - блат - крем и т.н. Накрая завършваме с блат, като при правенето на торта с фондан блатовете не се сиропират!
Когато тортата е готова я прибираме в хладилник докато си направим масления крем, с който ще я измажем.

Смесваме всички съставки за масления крем и ги разбиваме с миксер. Ако се получи по-гъст може да добавим прясно мляко, при обратния вариант - още пудра захар. Задължително пудрата захар трябва да бъде пресята. Когато е готов кремът можем да го оставим леко да се охлади или веднага да измажем тортата. Аз лично веднага измазах тортата от всички страни, както и отгоре и я прибрах в хладилник да стегне цяла нощ.

Време е да преминем към направата на домашен фондан. За ваше улеснение може да си купите готов такъв, ако все пак решите да си го направите сами, ето и начинът:
Смесваме желатинът със студената вода, разбъркваме го и го оставяме да набъбне. След това го втечняваме на водна баня или в микровълнова, но без да завира. Пресяваме си половината пудра захар два пъти и я оставяме настрани. Към разтвоерния желатин добавяме глюкозата и глицерина. Отново връщаме всичко на водна баня и бъркаме непрекъснато, докато сместа стане бистра. Сваляме от огъня, добавяме ванилията и оставяме сместа да се охлади. Когато е приятно топла на допир я добавяме към пресятата пудра захар. Разбъркваме докато получим не много гъста смес. Останалата половина от пудрата захар пресяваме на работния ни плот, правим си кладенче и в него изсипваме сместа от купата. Започваме да месим с ръце докато получим меко тесто. По рецептата, която използвах количеството пудра захар беше 1 кг., но аз използвах по-малко. При омесването сами ще забележите дали има нужда да добавите още или не. Когато е готово тестото го оформяме на топка и го завиваме в стреч фолио поне 3-4 пъти . Оставяме го на стайна температура.
На следващия ден преди да започна работа с фондана леко го затоплих за кратко на ниска степен в микровълнова фурна. Поръсваме си работния плот с нишесте и пудра захар и го разточваме. Ако искате да си направите цветен фондан е най-добре да използвате течни бои, които лесно се смесват с фондана. Последната част от декорирането на вашата торта изисква единствено вашето въобръжение - може да използвате формички, да си направите фигурки, каквото пожелаете. Фигурките аз слепих с малко вода. Това е първият ми опит да направя торта с фондан, а ето и резултатът:





Коментари