Милфьой е многопластов десерт от френски произход. Името му се превежса като "хиляди листа", а по света има най-различни варианти за направата му. Това, което аз ще ви покажа се разминава от оригиналната рецепта - моята рецепта се доближава до здравословна версия на десерта. Разбира се, доколкото може Милфьой да бъде здравословен. А ето и рецептата за 3 броя милфьой:
Необходими продукти:
- кори за баница (около половин пакет)
- 130 гр. рикота
- 80 гр. скир
- 30 гр. пудра захар
- лимонова кора
- 2 с.л. лимонов сок
- горски плодове
- захар за поръсване
- масло
Начин на приготвяне:
Започваме от "блата" за милфьой. Аз използвах вместо бутер тесто - кори за баница. Вземаме си няколко кори и ги разрязваме във формата на правоъгълници или формата, която предпочитате. Върху тава с хартия за печене поставяме един ред от изрязаните кори, мажем ги с разстопено масло, поръсваме малко захар и слагаме отгоре втори ред, отново масло и захар и така трябва да получим 4 реда кори за баница. Върху тавата слагаме още една тава (за да предотврати надигането и разпиляването на корите във фурната) и ги слагаме за няколко минутки в умерено загрята фурна. *Следете ги внимателно, тъй като буквално за няколко минутки вече са придобили златист загар. Оставяме ги да се охладят.
Можем да преминем към втората стъпка - приготвянето на крема. Смесваме си рикотата с лимоновия сок, пресятата пудра захар, настъргана кора от лимон и скир. Смесваме всичко добре, изсипваме крема в пош и оставяме в хладилника.
Ред е да сглобим десерта. Моят съвет е сглобяването да се случи неподредствено преди консумация. Шприцоваме малко от крема на дъното на чиния, поставяме една кора, върху нея шприцоваме от крема, поръсваме с горски плодове (малини, къпини, боровинки), следва втора кора, отново крем и плодове и завършваме с третата кора. Декорираме си с част от плодовете и малко крем и поръсваме с пудра захар.
Като допълнение бих казала, че този десерт не е типичния милфьой /наполеон/, който сме свикнали да хапваме. Вкусът му не е много сладък, изключително лек и свеж е. Комбинацията между лек крем, хрупкави кори и свежи плодове би бил един добър завършек на вашата вечеря или обяд.
*Матей /2г и 8м./ след изяждането на своя Милфьой, облиза чинията си, което е ясен знак, че съм постигнала успех с тази рецепта.
Коментари
Публикуване на коментар