Имам чувството, че на бисквитената торта от край време и се носи кофти слава. Често когато заговорим за бисквитена торта в съзнанието ни изплува спомена за онази с нишесте на прах, която честно казано и аз не обичам и никога не съм правила. В блога вече съм публикувала рецепта за бисквитена торта, но тази е по-различна. Да не кажа, че няма нищо общо с обичайната бисквитена торта, нооо ще ви стане любима - гарантирам. Да не се отнасям повече, ето я и рецептата:
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 500 гр маскарпоне
- 250 гр пудра захар
- 70 гр масло
- 400 мл заквасена сметана
- 2 пакета бисквити Petit Beurre
- 100 мл прясно мляко
- кафе
- нутела
- 50 гр черен кувертюр
- плодове за украса
Начин на приготвяне:
1. Разделяме си белтъците от жълтъците. Към белтъците добавяме 125 гр захар и също толкова към жълтъците. Избиваме ги с миксер. За разбиването на белтъците е важно съда ни да е сух и чист. Започнете първо с жълтъците. Щом ги разбием добре със захарта, си добавяме мекото масло и продължаваме разбиването.
2. Следващата стъпка е да добавим на няколко пъти маскарпонето. Продължаваме да разбиваме с миксер.
3. Третата стъпка е да добавим и заквасената сметана. Отново разбиваме.
4. Отделно си разбиваме белтъците с останалата захар дополучаване на твърди върхове.
5. Добавяме разбитите белтъци към крема от жълтъци, маскарпоне и сметана и разбъркваме добре с шпатула, не с миксер, за да не ни спаднат белтъците. Аз добавих и 1-2 с.л. лимонов сок.
6. Оставяме крема в хладилника и през това време си правим кафе, което разреждаме с прясно мляко. Тук не мога да кажа точно количество, но то ще ни бъде нужно, за да потапяме бисквитите в него.
7. Започваме сглобяването на тортата: Редим си един ред бисквити, напоени в кафе, следва крем, отново бисквити, отново крем. Върху всеки слой крем слагам малко нутела. Накрая завършваме с крем, заглаждаме и оставяме в хладилника за няколко часа, за да стегне.
8. Остава ни да декорираме тортата. За целта аз си затоплих малко готварска сметана, която добавих към черния кувертюр и започнах да бъркам, докато се разстопи. Заливаме си тортата с кувертюра и украсяваме с натрошени бисквити и плодове по избор.
Коментари
Публикуване на коментар