Що е то флапджак?



Наскоро покрай готварския курс, който посещавам чух за флапджак. Оказа се, че е нещо, което и преди съм приготвяла вкъщи, но под простото наименование "овесени барчета". Та, в общи линии ако ви се хапва нещо сладко, от което да не напълнеете - флапджак е вашият десерт. 😀 В интернет има всевъзможни рецепти, аз ще ви дам моята, която съм се постарала максимално да изчистя от вредни съставки.

Необходими продукти:

  • 2 банана
  • 2 ч.ч. фини овесени ядки
  • 50 гр. кокосово масло
  • 40 гр. натурален кувертюр
  • червени боровинки
  • лимонови и портокалови корички
  • сусам, орехи
  • кокосови стърготини

  • Начин на приготвяне:



    Намачкваме си двата банана хубаво с вилица. Добавяме овесените ядки и кокосовото масло, и разбъркваме добре. Червените боровинки и орехите нарязваме на дребно и добавяме към сместа. Слагаме и всички останали продукти, освен кувертюра. 



    Включваме си фурната на 180 С да загрее и прехвърляме сместа в тава, покрита с хартия за печене. Притискаме добре с лъжица и печем около 20-25 мин. След изпичането оставяме блата да поизстине и нарязваме във формата на овесени барчета. Разстопяваме на водна баня кувертюра, като аз му добавих и 1 с.л. кокосово масло. С помощта на лъжица разпределяме разстопения кувертюр върху барчетата и прибираме в хладилника за 30-40 минути да стегнат.

    И на последно място - хапваме без угризения!




    Коментари