Хляб без месене


Необходими продукти:

800 гр брашно
1 с.л. сол
600 мл топла вода
2 пакетчета суха мая (1 кубче прясна)

Начин на приговяне:

Разтваряме маята в топлата вода и я оставяме да се активира. В голяма купа пресяваме брашното със солта. Правим си кладенче и изсипваме разтворената мая. С дървена лъжица започваме да бъркаме енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто. Оставяме тестото покрито на топло за 1-2 часа. След това си набрашняваме работния плот и изсипваме тестото. С няколко движения го загръщаме, така че да му придадем форма. Покриваме го със съда, в който е втасвало и го оставяме покрито за още 20-30 минути.
През това време слагаме чугунена тенджера, заедно с капака й във фурната да се загрее на 230 градуса. Когато ни се загрее тенджерата, прехвърляме в нея тестото и правим няколко разреза. Ако се е поотпуснало, отново го оформяме леко. Връщаме тенджерата във фурната за 30 минути, без да я остаряме. След това махаме капака и допичаме за още около 10 минути.
Когато хлябът е готов, го оставете да се охлади и тогава го разрежете. В противен случай хлябът ще стои мокър.


Коментари