Необходими продукти:
200 гр масло
250 гр захар
3 яйца
180 гр глюкоза
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ванилия
1/4 ч.л. сода
щипка сол
какао
Смесваме глюкозата със сухите подправки (канела, джинджифил, ванилия) и ги слагаме на котлона докато кипне глюкозата. Отнемаме от огъня и добавяме маслото във все още горещата смес. През това време разбиваме захарта с яйцата, докато побелеят. Добавяме глюкозата към яйцата. Брашното си пресяваме заедно със содата и солта и започваме да добавяме към яйчената смес на части, като разбиваме със спираловидните бъркалки на
миксера, които са предназначени за тежко тесто. Когато сме смесили половината брашно, работата ни с миксера приключва. Останалото брашно ще си добавим отново на етапи, но ще омесим на ръце. Готовото тесто си разделяме на 3-4 части, завиваме в стреч фолио и оставяме в хладилника да стегне. Тестото издържа 2 седмици, а от цялото количество излизат около 100 сладки. Можете да направите половината количество или колкото сметнете, че ще ви бъде необходимо. Печем сладките на 180 градуса с вентилатор за няколко минути, задължително ги наблюдавайте, тъй като не им е нужно много. Аз използвах какао за половината от тестото, което добавих чак при доомесването, точно преди да разточа и изрежа сладките.
След това може да декорирате с фондан или роял айсинг, моито са направени с фондан, който оцветих с различни сладкарски бои.
Искам да вметна, че сладките са подходящи за декорация, тъй като остават равни след изпичане, но стоят доста по-твърди от традиционните меденки. На вкус са много приятни, но не и мекички.
Коментари
Публикуване на коментар