Баница с праз и кайма


Навън е около 10 градуса. Типично октомврийско време, само че когато доскоро е било лято, 10 градуса през октомври ти звучат ужасно. Хубавото на лошото време е, че имаме повече време за готвене. А какво друго да си сготвиш, освен една разкошна баница с праз?! Наистина стана разкошна,
не случайно толкова обичам праз лук - всичко с него става много вкусно.

Необходими продукти:
3 стръка праз лук
500 гр. кайма
2 малки тиквички
2 с.л. доматено пюре
400 гр. кори за баница /аз използвах ръчно точени сръбски кори/
1 яйце
масло
подправки

Начин на приготвяне:

Подготвяме си продуктите - нарязваме праз лук на колелца, тиквичките на кубчета, оставяме маслото и яйцето на стайна температура. Задушаваме празът, добавяме и тиквичките, когато водата поизври запържваме и каймата. Добавяме доматеното пюре и подправките (сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и босилек). Оставяме плънката леко да се охлади.
Включваме си фурната на 180 градуса с вентилатор. През това време разстиламе корите за баница, намазваме ги с масло леко и слагаме от плънката. Завиваме на руло и поставяме в застлана с хартия за печене тава. Може да оформите както желаете - в кръгла тава като вита баница, директно да слагате лист и плънка. Аз направих 4 фитила, всеки от 4 листа кори. Плънката винаги разпределям върху целия лист и след това завивам. Според мен така става по-сочна баницата. Преди да я пъхнем във фурната, разрязваме на квадрати и мажем с разбити яйце и масло. По желание поръсваме със семена.

Коментари