С настъпването на есента, някак се връща и желанието ми да готвя. Разликата сега е, че се стремя да готвя не толкова вредни храни. В никакъв случай не претендирам, че готвя здравословни рецепти, но сега с бебе вкъщи се опитвам всичко да е по-балансирано. За първи път правя ръжени хлебчета и не се залъгвайте
от вида, нямат нищо общо с обикновения бял хляб. Ароматът им носи също толкова уют, но както се и очаква от хляб от ръж, те са по-твърдички. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
400 гр ръжено-пшенично брашно
100 гр пшенично брашно
7 гр суха мая
1 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
250 мл топла вода
Стъпките са много прости - смесваме всички сухи съставки, добавяме зехтина и водата, и месим тестото. Оставяме тестото на топло да удвои обема (около час, може и повече). Оформяме си малки хлебчета (аз направих 6), овалваме ги от горната страна с ядки/семена, правим няколко разреза, за да се изпекат равномерно и печем на 180 градуса. И ето че вече си имаме едни сравнително здравословни хлебчета 😊
Коментари
Публикуване на коментар