Тиквеник ли е? Баница с тиква ли е? Вечният спор вкъщи :D Както и да го наречем, си остава ужасно вкусен и актуален през студените месеци. Всяка година правя по няколко пъти тиквеник, но този път реших да пробвам различна рецепта. Бих казала, че разликата не е голяма с класическата рецепта за тиквеник, но може би стана една идея по-сочен. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
- 1.200 кг тиква
- 250 гр захар
- настъргана кора от един портокал
- сока от една мандарина
- 1 ч.л. есенция ванилия
- канела
- 400 гр кори за баница
- масло/олио
- орехи
Рецепта:
1. Настъргваме тиквата и я слагаме да се задуши за няколко минути заедно със захарта, кората от портокал, сока от мандарина, ванилията и канелата. След това изцеждаме тиквата и запазваме отцедилия се сок.
2. Две по две намазваме корите за баница с масло или олио, слагаме плънка от тиква и натрошени орехи.
3. Завиваме корите и ги поставяме в намазнена тава. Когато наредим всички кори, намазваме тиквеника с масло или олио. Печем в загрята на 180 С фурна.
4. Няколко минути преди края на печенето, изваждаме тиквеника, и го поливаме със сока, който сме запазили по-рано. Допичаме за няколко минути.
5. Готовият тиквеник напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа, за да остане мек. Когато изстине, по желание, поръсваме с пудра захар.
Лесно, нали!
Коментари
Публикуване на коментар