Тиквеник


Тиквеник ли е? Баница с тиква ли е? Вечният спор вкъщи :D Както и да го наречем, си остава ужасно вкусен и актуален през студените месеци. Всяка година правя по няколко пъти тиквеник, но този път реших да пробвам различна рецепта. Бих казала, че разликата не е голяма с класическата рецепта за тиквеник, но може би стана една идея по-сочен. Ето и рецептата:


Необходими продукти:


  • 1.200 кг тиква 
  • 250 гр захар
  • настъргана кора от един портокал
  • сока от една мандарина
  • 1 ч.л. есенция ванилия
  • канела
  • 400 гр кори за баница
  • масло/олио
  • орехи


Рецепта:

1. Настъргваме тиквата и я слагаме да се задуши за няколко минути заедно със захарта, кората от портокал, сока от мандарина, ванилията и канелата. След това изцеждаме тиквата и запазваме отцедилия се сок.

2. Две по две намазваме корите за баница с масло или олио, слагаме плънка от тиква и натрошени орехи.

3. Завиваме корите и ги поставяме в намазнена тава. Когато наредим всички кори, намазваме тиквеника с масло или олио. Печем в загрята на 180 С фурна.

4. Няколко минути преди края на печенето, изваждаме тиквеника, и го поливаме със сока, който сме запазили по-рано. Допичаме за няколко минути.

5. Готовият тиквеник напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа, за да остане мек. Когато изстине, по желание, поръсваме с пудра захар.

Лесно, нали!


Коментари