Домашни курабийки




Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 2 бр. ванилии
  • 500-600 гр. брашно


Рецепта:

Изпълнението на тази рецепта изисква малко време и също толкова усилия. Първата стъпка е подготовката на тестото. Пресяваме брашното и го оставяме настрани. Останалите продукти смесваме заедно и разбиваме с миксер или вилица. (Тук трябва да отбележа, че аз използвах 3 цели яйца и 1 белтък, а последния жълтък заделих, за да намажа курабийките). Готови сме да добавим към сместа и брашното малко по малко, като бъркаме, за да получим тесто. Когато тестото добие нужната гъстота, продължаваме месенето с ръце. От тестото оформяме топчета с големина на орех и ги нареждаме в тава, покрита с хартия за печене. Добре е да оставите достатъчно място между топчетата, тъй като при печенето курабиите се надигат доста. Последната стъпка преди да сложим курабийките да се пекат е да ги намажим с жълтък и да ги поръсим със захар. По желание можем да ги поръсим и с ядки или с настъргана кора от портокал или лимон.
Печем курабийките в предварително загрята на 180 C фурна докато придобият златист цвят.



Коментари