Пролетни хлебчета със спанак




Тази пролет имам странно влечение към спанак. Виждам го навсякъде, а щом го видя непременно купувам. По-много! И след това се започва едно ровене за рецепти със спанак. Вече изпробвах няколко различни - то не бяха спаначени кюфтенца с тиквички, киноа със спанак, яйца със спанак и вече любимите ми пролетни хлебчета със спанак! Определено си заслужават. Ето как и вие да си ги направите:


Необходими продукти:

2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. овесени ядки
400 мл. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
1 ч.ч. спанак
1 ч.ч. сирене
1 ч.л. джоджен
сол, олио

Рецепта:

Първата стъпка от рецептата за пролетни хлебчета със спанак е гасенето на хлебната сода. Това става като разтворим содата в кисело мляко. Разбъркваме и оставяме да шупне.След това прибавяме брашното и овесените ядки, като разбъркваме добре, за да ни се получи хомогенна смес. Добавяме натрошеното сирене, олиото и отново разбъркваме всичко.
Следващата стъпка е подготовката на спанака. Измиваме го добре и го нарязваме на ситно. Добавяме го към сместа и прибавяме джоджена и солта. Отново разбъркваме цялата смес добре. 
От получената смес оформяме с ръка малки питчици и ги нареждаме в тава, покрита с хартия за печене. Печем пролетните хлебчета на 200 C  за около 20 минути, докато придобият златист цвят. 
Ако сместа ви е по-рядка може да добавите още брашно и съответно ако е по-гъста - още мляко.

От тези продукти излизат около 15 хлебчета.

Пролетните хлебчета със спанак може да комбинирате с едни бързи и лесни бъркани яйца отново със спанак!



Да ви е пролетно!

Коментари