Селски хляб



Тези от вас, които следят публикациите ми вече са забелязали може би, че имам особен афинитет към ръчно приготвените хлябове. Това е така не само защото много обичам да меся, но и защото хлябовете, които се продават в големите магазини не са това, което трябва да бъдат. Точно поради тази причина, предпочитам сама да си правя хляб. Последният такъв беше най-обикновен селски хляб. Ето и рецептата:

Необходими продукти:
  • 800-900 гр. бяло пшенично брашно
  • 450 мл. топла вода
  • 1 кубче жива мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 1/2 ч.л. сол
Рецепта:

Както вече сте забелязали продуктите, които ще ви бъдат необходими се намират във всяка кухня. Освен, че продуктите са малко, приготвянето също е много лесно. Първо разбира се разтваряме маята във водата, добавяме вътре захарта и 2 с.л. брашно и оставяме настрана маята да се активира. През това време си пресяваме брашното. Първоначално можете да пресеете около 600-700 гр. брашно и след това да добавите още ако е необходимо. Прибавяте към брашното и солта, а след това и готовата мая. След това си замесвате тестото и го оставяте на топло да удвои или утрои обема си. След като тестото е напълнило съда, го прехвърляме върху набрашнен плот и го омесваме още веднъж. Това се правя, тъй като се смята, че по този начин маята се разпределя равномерно навсякъде. Оставяме още веднъж тестото да втаса на топло. На тестото ще му е нужно около час, за да втаса, като е важно 20-25 мин. преди да сложим хляба да се пече, да си загреем фурната на 200 C. Когато тестото ни е готово го прехвърляме в тава за печене, поръсваме го с брашно и правим няколко разреза по тестото, за да се изпече равномерно хляба, а и за ефект разбира се. Печем около 30-40 мин. Когато добре ни се изпече хлебчето, го оставяме на изключена и отворена фурна, а след това охлаждаме преди да го хапнем. 


Коментари