Необходими продукти:
400 - 450 гр. бяло брашно
50-100 гр. пълнозърнесто брашно
10 гр. прясна мая / или 4 гр. суха мая/
250 мл. топло прясно мляко
30 гр. разтопено масло
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко - за намазване
За чесновата смес:
50 гр. разтопено масло
няколко скилидки чесън + чесън на прах
магданоз, чубрица, риган / и други по ваш избор/
Рецепта:
Разтваряме маята и захарта в половината количество топло прясно мляко и оставяме настрана докато шупне. На маята ще и бъдат нужни около 10 минути, като важно условие е да бъде на топло. През това време си пресяваме брашното и солта в купа (тъй като не си бях преценила количеството брашно, което имах, добавих малко пълнозърнесто, главно при омесването). След като си пресеем брашното, си правим кладенче и изсипваме вътре маята и останалото прясно мляко. Замесваме тесто и добавяме маслото. Когато сме си размесили добре тестото, го поставяме в намазнена купа и го покриваме със стреч фолио и кърпа, за да удвои обема си. Щом тестото ни втаса го разделяме на еднакви по големина топки - моите излязоха 12. Разместваме отново всяка, оформяме я в желаната форма и си правим кладенче по средата. Прехвърляме питките в тава, застлана с хартия за печене, намазваме ги с жълтък и прясно мляко и слагаме в кладенчето малко от чесновата смес. Покриваме ги с кърпа, за да си отпочинат още малко. След това изпичаме до златисто в загрята на 180C фурна.
Хапваме чесновите хлебчета още топли!
Коментари
Публикуване на коментар