Хляб на балони



Необходими продукти:

500 г брашно
100 г пармезан
150 г краве масло
300 мл прясно мляко
1/2 връзка магданоз
1 пакетче суха мая
1 с. л. захар
1 1/2 ч. л. сол
1 ч. л. сух чесън
сусам, шарена сол и лют пипер за овалване
сол и черен пипер на вкус

мащерка

Рецепта:

Млякото се затопля и в него се разтварят маята и захарта.  Брашното се смесва със солта , 50 г разтопено масло и  млякото с маята. Замесва се меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Оставя се да втаса за около 1 час на топло. След като втаса, тестото се разделя на две части, от които се оформят правоъгълни кори. Върху едната кора се поръсват пармезанът и и мащерката. Препоръчвам да се направи с прясна мащерка, но тъй като мислех, че имам такава вкъщи, а се оказа, че е свършила, използвах суха. След това първата кора се покрива с втората. Тестото се нарязва на малки квадрати, които се оформят като топки. Форма за кекс с дупка в средата се маже с масло. Останалото масло се загрява и се овкусява със сух чесън, сол и черен пипер на вкус. Останалата мащерка и магданозът се накълцват. Топките тесто се потапят в ароматното масло. Част от тях се овалват в пармезан, друга част – в лют пипер, трета част – в магданоз и мащерка, в шарена сол, а останалите – в сусам. Слагат се в подготвената форма и се оставят за 30 минути на топло. 


Хлябът се пече около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Една забавна и приятна рецепта! Да ви е сладко!


Коментари