Необходими продукти:
- 1 кубче мая
- 2 яйца
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 2 с.л. олио
- 2 с.л. оцет
- 1 кг брашно
- вода
- 2 с.л. кисело мляко
Първо натрошаваме маята в 400мл топла вода, прибавяме 1.с.л. захар и 1 с.л. брашно, покриваме с кърпа и оставяме на топло, докато шупне маята.
През това време пресяваме почти целия пакет брашно, като оставяме малко за омесването и точенето по-късно. След като сме пресяли брашното в някакъв съд/ аз използвах средно голяма тава/, правим по средата кладенче и започваме постепенно да пълним кладенчето. А именно вътре слагаме - 1 цяло яйце и 1 белтък, 2 с.л. кисело мляко, 2 с.л. олио, 2 с.л. оцет, 1 с.л. захар и 1 с.л. сол*. Започваме да бъркаме с един пръст всички съставки и след като маята шупне постепенно добавяме към брашното и започваме да омесваме.
След като омесим тестото го завиваме с кърпа и го оставяме на топло да удвои размера си.
Колкото и да се изкушавате да надникнете отдолу, недейте ако искате тестото да стане. Втасалото тесто разделяме на 3 равни части и разточваме всяка питчица.
Намазваме с олио или разтопено масло и завиваме на руло. Изрязваме крайчетата, а останалата част от рулото режем на равни части. Преди това сме намазали тавата, в която ще печем питката с олио. Започваме да подреждаме рулцата в тавата, като оставяме място между тях, понеже те ще набъбнат доста. Правим същото и с другите топки тесто и оформяме топка, която поставяме по средата на питката.
След като сме готови с подредбата, слагаме питката във фурната на 40-50C с вентилатор и я наблюдаваме. Когато цялата тава се напълни, изваждаме питката и я мажем с един жълтък, няколко капки олио и прясно мляко или вода.
Връщаме обратно питката във фурната и усилваме на 200C за 5 минути, след това печем на 180C. Постоянно гледаме питката, за да се изпече равномерно. Когато придобие приятен златист загар и се разнесе аромат на детство, значи сме готови.
Коментари
Публикуване на коментар