Необходими продукти:
- 400г кисело мляко
- 1ч.л. хлебна сода
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1ч.ч. олио
- 2ч.ч. брашно
- 2с.л. какао
- 1 ванилия
За глазурата:
- 125г масло
- 3-4 с.л. захар
- 2с.л. какао
- 50мл прясно мляко
Рецепта:
В подходяща купа разбъркваме содата и киселото мляко. Добавяме захарта, олиото, какаото, брашното и ванилията/задължително пресяваме брашното/. Разбъркваме добре докато се получи хомогенна смес.Получената смес изсипваме в тавичка, която предварително сме намазали с олио и поръсили с брашно. Печем на умерена фурна /180C/ за 30-40 мин.
Глазурата приготвяме като на котлон в подходящ разтопяваме маслото заедно със захарта, какаото и млякото. Бъркаме непрестанно докато се сгъсти.
Когато сладкиша е готов, го изчакваме да изстине, нарязваме го на парчета и пробождаме всяко парче с вилица. Финалният щрих е поливането на сладкиша с глазурата. Идеята е част от глазурата да навлезе навътре, където сме направили разрези.
Този сладкиш е много лесен за изпълнение, не изисква много време за приготвяне, а е много вкусен, макар и да не изглежда толкова специално!
Коментари
Публикуване на коментар