Необходими продукти:
За тестото:
- 125мл вода
- 125мл прясно мляко
- 1ч.л. захар
- 1/2ч.л. сол
- 110гр масло
- 140гр. брашно
- 4 яйца
За крема:
- 2 жълтъка
- 1/2 ч.ч. захар
- 500мл прясно мляко
- 1 ванилия
- 1с.л. есенция ром
- 2с.л. брашно
Рецепта:
В тенджера смесваме водата, млякото, захарта, солта и маслото. Загряваме на умерен огън, докато маслото се разтопи и сместа заври. Когато сместа заври добре, изсипваме наведнъж брашното. Започваме на бъркаме енергично с дървена лъжица. Бъркането продължава докато се образува тесто. Прави се така нареченото парено тесто. Когато започне да се отлепя от стените на тенджерата, значи е готово. Оттегляме от котлона и прехвърляме в купа готовото тесто. Оставяме го да се охлади настрани. Когато е все още топло започваме да прибавяме едно по едно яйцата, като разбъркваме добре след всяко. Аз сложих 3 яйца и половина /останалото яйце запазване за намазване/, като моите яйца бяха големички. Трябва да се получи лъскаво тесто, което да не се разтича, но и да не е твърдо.
Тестото се прехвърля в сладкарски пош с широк кръгъл накрайник. Може да ги оформите като мини еклерчета или като профитероли.
За профитероли шприцоваме кръгове с диаметър 3см. Намазваме ги отгоре с останалото яйце и заглаждаме връхчетата.
Пекат се в предварително загрята на 200С фурна около 20 мин. без вентилатор. Когато са готови тестото трябва да придобие златист цвят. Когато са готови ги прехвърляме върху решетка, за да изсъхнат напълно.
Идва ред да си приготвим класическия крем за еклери.
Слагаме приблизително 2/3 от млякото да заври и добавяме към него захарта. Останалото мляко разбъркваме с брашното, жълтъците, рома и ванилията до получаване на еднородна смес. Когато млякото заври, прибавяме останалата смес и разбъркваме добре. Готовият крем оставяме да изстине.
Когато профитеролите и кремът изстинат започваме да ги пълним.
Коментари
Публикуване на коментар