Необходими продукти:
За тестото:
- пълнозърнесто брашно - 4 ч.ч.
- мая - 1 суха
- вода 1 ч.ч.
- зехтин - 2 с.л.
- щипка сол
- щипка захар
За плънката:
- лук
- босилек
- пушено свинско месо
- чушки
- гъби
- маслини
- кашкавал
- пармезан
За соса:
- домати от консерва - 400 гр. / може и пресни обелени/
- чесън - 1 скилидка
- лук
- захар - 1 ч.л.
- сух риган - 1/2 ч.л.
- босилек
- зехтин - 3 с.л.
- сол и черен пипер на вкус
Рецепта:
Първо започваме с подготовката на тестото. Разтваряме маята в топла вода с щипка захар. Пресяваме два пъти брашното и правим кладенче. Вътре добавяме солта и зехтина. Бавно изсипваме шупналата мая и замесваме гладко тесто. Покриваме го и го оставяме да почива 40-50 минути задължително на топло място.
Готовото тесто разточваме на кора. Отгоре намазваме с доматено пюре*, разпределяме тънки резенчета пушено месо, кръгчета лук, гъбки, чушки и всичко, което решим/или открием в хладилника/. Поръсваме пицата с тънка струйка зехтин, сол и босилек и печем в умерена фурна, докато придобие приятен загар. Малко преди да извадим пицата окончателно, поръсваме с настърган кашкавал и пармезан. Щом кашкавалът се запече, нашата домашно приготвена пица е готова за похапване.
*Аз правя доматеното си пюре вкъщи, не използвам готово. За целта ползвам класическа рецепта за сос маринара. Пасирам си доматките заедно с лука в блендер. След това изсипвам всички продукти в тиган и варя соса на среден котлон, без да го задушавам под капак за около
20 минути, докато се сгъсти.
* Ако искате борда на пицата да стане хрупкав, размажете соса, като оставите поне сантиметър по края, който да намажете с олио.
Приятно хапване!
Коментари
Публикуване на коментар