Великденски козунак




Необходими продукти:

  •        1 кг брашно
  •          6 яйца
  •         100 гр масло + 100 мл олио
  •          200 гр захар
  •          1 кубче мая
  •          250 мл прясно мляко
  •          кората на един лимон/ 2 с.л. лимонов сок
  •          1 есенция ром
  •          щипка сол
  •         2 ванилии
  •          стафиди, локум, орехи
  •         1 жълтък за намазване 
Рецепта:
Разтваряме маята в 100 мл. прясно мляко, прибавяме  1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме на гладка каша. Покриваме кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса.
Разбиваме добре яйцата със захарта и към тях добавяме останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията, рома и солта.
В голяма тава слагаме два пъти пресятото брашно и правим кладенче по средата. Изсипваме вътре яйчената смес и втасалата мая. Започваме да бъркаме докато се получи тесто. След това постепенно изсипваме маслото, което предварително сме смесили с олиото и леко разтопили.
Месим до тогава, докато тестото стане жилаво и започнат да се образуват въздушни мехури.
Известно е, че по традиция тестото за козунака се бие 100 пъти в масата. Аз нямах толкова време, затова го "ударих" 50 пъти.
След това го оставяме да почине и да удвои обема си. Слагаме го в голям съд и го завиваме на топло. Хубаво е поне 2ч да постои така.
От моето тесто излязоха 2 козунака. За направата на единия откъснах две еднакви топки. Разточваме ги на големи правоъгълници и слагаме плънка/орехи, стафиди и локум/. Другият козунак направих от 3 еднакви топки, разточени и навити на рула, сплетени на плитка.
Така сплетените козунаци поставяме в подходящи намазнени форми и оставяме отново да втасат за около 30-40 минути.
Когато втасат ги намазваме с жълтък, в който сме сложили няколко капки прясно мляко, поръсваме със захар и по желание стафиди или филирани бадеми и печем в предварително загрята фурна на около 180-160С фурна до готовност. Когато козунаците хванат приятен загар, е добре да покрием с фолио, за да не изгорят.

След като ги извадим от фурната, оставяме козунаците да изстинат върху решетка, за да не се навлажнят.








Коментари