Необходими
продукти:
- 1 кг брашно
- 6 яйца
- 100 гр масло + 100 мл олио
- 200 гр захар
- 1 кубче мая
- 250 мл прясно мляко
- кората на един лимон/ 2 с.л. лимонов сок
- 1 есенция ром
- щипка сол
- 2 ванилии
- стафиди, локум, орехи
- 1 жълтък за намазване
Рецепта:
Разтваряме
маята в 100 мл. прясно мляко, прибавяме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Разбъркваме на гладка каша. Покриваме кваса с кърпа и го оставете на топло да
втаса.
Разбиваме
добре яйцата със захарта и към тях добавяме останалото мляко, сока и кората на
лимона, ванилията, рома и солта.
В голяма
тава слагаме два пъти пресятото брашно и правим кладенче по средата. Изсипваме
вътре яйчената смес и втасалата мая. Започваме да бъркаме докато се получи
тесто. След това постепенно изсипваме маслото, което предварително сме смесили
с олиото и леко разтопили.
Месим до
тогава, докато тестото стане жилаво и започнат да се образуват въздушни мехури.
Известно
е, че по традиция тестото за козунака се бие 100 пъти в масата. Аз нямах
толкова време, затова го "ударих" 50 пъти.
След
това го оставяме да почине и да удвои обема си. Слагаме го в голям съд и го
завиваме на топло. Хубаво е поне 2ч да постои така.
От моето
тесто излязоха 2 козунака. За направата на единия откъснах две еднакви топки.
Разточваме ги на големи правоъгълници и слагаме плънка/орехи, стафиди и локум/.
Другият козунак направих от 3 еднакви топки, разточени и навити на рула,
сплетени на плитка.
Така
сплетените козунаци поставяме в подходящи намазнени форми и оставяме отново да
втасат за около 30-40 минути.
Когато втасат
ги намазваме с жълтък, в който сме сложили няколко капки прясно мляко,
поръсваме със захар и по желание стафиди или филирани бадеми и печем в
предварително загрята фурна на около 180-160С фурна до готовност. Когато
козунаците хванат приятен загар, е добре да покрием с фолио, за да не изгорят.
След
като ги извадим от фурната, оставяме козунаците да изстинат върху решетка, за
да не се навлажнят.
Коментари
Публикуване на коментар